Skrevet av: Torbjørn Tvedten
Endelig er Depresjonsappen her. Depresjonsappen ble den lansert for over 1000 fastleger på Primærmedisinsk uke i Oslo siste uka i oktober. Depresjonsappen er blitt et innovativt og spennende verktøy som kan brukes av alle med depresjon. Den er designet for å brukes av pasienter på egenhånd. Men den vil også være et nyttig verktøy i kombinasjon med samtaleterapi.

Depresjonsappen innholder mange oppgaver, treningsvideoer, kartleggingsverktøy og hjelp til å endre tanker og strategier som bidrar til depresjon. Velutprøvde metoder fra kognitiv terapi og metakognitiv terapi anvendes i nytt formspråk tilpasset en digital plattform. Depresjonsappen har utallige muligheter for interaktive oppgaver og persontilpassede øvelser. Det er helt annerledes å bruke en slik app enn det er å lese ei bok om depresjon.

Ingen ting er bedre enn å møtes ansikt til ansikt i en terapeutisk samtale. Men noen er ikke så dårlige at de vil bli prioritert til å få «rett til nødvendig helsehjelp». De vil da få avslag eller de må vente lenge på behandling. I slike situasjoner vil det være flott å kunne bruke en app som gjør det mulig å begynne med depresjonsbehandlingen allerede samme dag. Noen andre ønsker ikke samtaleterapi i det hele tatt, men vil trives best utelukkende med en slik digital plattform som kan gjøre at de kan hjelpe seg selv.

Appen er utviklet av psykiater Torbjørn Tvedten i samarbeid med psykologer, fastleger og kognitive terapeuter. 25 pasienter har vært med i utviklingsarbeidet og kommet med gode innspill. Derfor er den blitt lett å bruke og enkel å forstå. Det har tatt to år å lage den og produksjonskostnaden er på over to millioner kroner. Den kan nå lastes ned fra Google Play og AppStore for 339 kroner. Dette kan virke som en høy pris, men appen koster mindre enn en enkelttime på DPS eller psykolog med driftsavtale.

Det er startet et forskningsprosjekt hvor en psykologstudent ved Universitetet i Oslo skal ta hvoedoppgave ved å undersøke effekten av å bruke Depresjonsappen i 6 uker. Om du er interessert i å bli med på dette prosjektet kan du sende en e-post til post@terapi.nhn.no. Resultatene fra forskningsprosjektet vil foreligge i april 2019.