Profesjonell hjelp

Ikke nøl med å ta kontakt og be om hjelp når du trenger det. Det er et stort og velutbygd hjelpeapparat i spesialisthelsetjenesten klar for å hjelpe deg. Du kan også få hjelp i kommunen din av helsepersonell som jobber med psykisk helse. Begynn med å få en time hos fastlegen din.

Det finnes mange som tilbyr hjelp til deprimerte. En som er deprimert vil først forsøke å hjelpe seg selv, uten å blande inn andre. Det finnes selvhjelpsbøker og selvhjelpsmateriell som er fint å bruke for dette. Dette kan du søke etter på internett. Det finnes også mer avanserte hjelpemidler, slik som Depresjonsappen.no. Der vil du få mer tilpasset hjelp som passer til hvordan du er deprimert.

Det finnes ingen bedre hjelp å få enn gjennom samtaler ansikt til ansikt med en terapeut. Her i Norge vil fastlegen din være den første profesjonelle personen du møter for å få hjelp med en depresjon. Noen fastleger er svært flinke og noen har også tatt videreutdanning for å tilby best mulig samtale-hjelp til pasienter som sliter psykisk. Alvorlighetsgraden av din depresjon blir vurdert for å finne den mest hensiktsmessige videre behandling. Noen ganger vil du få tilbud om medisiner.

Ofte vil du bli henvist til behandling i spesialisthelsetjenesten. Der vil du møte en psykolog eller en psykiater eller en annen helsepersonell med utdanning i psykisk helse. De fleste henvises til en lokal offentlig poliklinikk. Det heter på kort DPS og betyr “distriktspsykiatrisk senter.” Mange steder i landet kan du også bli henvist til en avtalespesialist. Det er en psykolog eller psykiater som arbeider privat alene eller i et terapeutisk kontorfellesskap. De fleste av dem har avtaler med det offentlige slik at de har de samme prisene og frikortordningene som gjelder på DPS. Noen spesialister er helprivate og har ingen offentlige avtaler slik at prisen der er betydelig høyere.

Det er mange ulike faglige retninger for terapi. De vanligste i Norge er ulike retninger innen kognitiv terapi og innen psykodynamisk terapi. Det kan være ganske store forskjeller, så les gjerne mer om de ulike metodene. Depresjonsappen bygger på kognitiv terapi, noe som er en godt dokumentert og effektivt behandlingsmetode for depresjon. På www.kognitiv.no finner du en liste over de fleste kognitive terapeuter i Norge.