Mange får selvmordstanker en eller flere ganger i livet. I tunge stunder kan livet virke så smertefullt og vanskelig at det dukker opp tanker om å avslutte livet. Ofte vil en tanke om å ta ditt eget liv være en av flere mulige tiltak. Andre ganger er smerten ved å leve så overveldende at du ikke ser andre utveier enn å ta sitt eget liv.

Selvmordstanker kommer ofte når man er deprimert. Du er ikke svak eller ynkelig om du får slike tanker og du er ikke i ferd med å bli gal. Selv om mange sliter med selvmordstanker er det bare noen ytterst få som gjør alvor av det og avslutter livet for egen hand. De aller, aller fleste finner etter hvert andre løsninger og kommer ut av depresjonen igjen. Gi deg selv en sjanse og prøv å finne andre veier ut av vanskelighetene.

Hva kan du gjøre når du får tanker om å ta ditt eget liv?

  • Husk at tanker er bare tanker. Vi har mange tanker hver dag som vi ikke gjør noe med. Når sike tanker dukker opp så si til deg selv at dette er bare tanker og ikke virkelighet. Så kan du slippe tak i tankene og la dem fly videre mens du bestemmer deg for å fokusere oppmerksomheten på noe annet og triveligere.
  • Dersom du likevel ikke ser noen annen utvei enn å fortsette å planlegge å ta ditt eget liv så prøv først å få hjelp.
  • Ring til en hjelpetelefon så får du noen å snakke med. Under her finner du hjelpetelefoner og nettsider som kan hjelpe deg.